Hazırlık Sınıfı Öğrencilerimiz için Pandemi Uygulamaları Ek Açıklaması
Sevgili Öğrencilerimiz,
Hazırlık sınıfına devam etmekte olan ve 2021 yılında Üniversitemizi kazanarak aramıza katılan sizlere pandemi kapsamında aldığımız önlemler ile ilgili hazırlık sınıfı özelinde bir takım bilgiler vermek; hazırlık öğrencilerimizi 2021-2022 Akademik Yılı Güz Dönemi'nde, tüm öğrenci ve mensuplarımızın sağlığı öncelikli tutularak dikkate alınması gereken hangi temel sebeplerle yüz yüze eğitim için Kampüsümüze çağıramadığımız konusunda bazı ayrıntılardan ve hassasiyetimizden bahsetmek isteriz.
Üniversitemizde hazırlık sınıfı derslerinin tüm düzenleme ve uygulamaları Yabancı Diller Yüksekokulumuza bağlı Temel İngilizce Bölümümüz tarafından yapılmaktadır. Hazırlık sınıfında eğitim alan yıllık ortalama 3.500 öğrencimiz için ilgili bölümümüz bünyesinde kullanılan yaklaşık 130 sınıfımız bulunmaktadır. Alan ölçüleri yaklaşık 25 m² olan bu sınıflarımıza yüz yüze eğitim sırasında genel olarak 18 ila 23 öğrencimiz yerleştirilebilmektedir. COVID-19 tedbirleri uygulandığında sahip olduğumuz sınıf kapasitesinin öğrenci sayısı talebini karşılaması hiçbir şekilde mümkün olamamıştır. Bu sorunu çözebilmek ve sizler için yüz yüze eğitim ortamı yaratabilmek için Üniversitemizin farklı yerlerindeki sınıf alternatifleri değerlendirilmiş; ancak özellikle lisans programları eğitim süreçleri ile birlikte düşünüldüğünde, oldukça yüksek sayıdaki hazırlık sınıfı öğrencilerimiz için düzenli sınıf kullanımı gerektiren hazırlık eğitimi sürecinde ihtiyaçları karşılayacak bir sınıf düzeni sağlamanın pandemi önlemleri uygulandığında mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır.
Üniversitemizde yüz yüze eğitim süreci değerlendirmeleri yapılırken, bulaş riskini en aza indirme temelinde almamız gereken kararları etkileyen önemli unsurlardan biri sınıflarımızın ve binalarımızın fiziksel özelliklerinin alınması gereken pandemi önlemlerine uyum gösterebilmesi durumudur. Hazırlık eğitimi için kullanılan sınıflarımızda sınıf pencereleri dışında herhangi bir havalandırma sisteminin mevcut olmaması, sınıfların, bina içlerindeki ortak kullanım alanlarının ve koridorların darlığı, bina giriş-çıkışlarının tek ve dar alanlar olması gibi sebeplerle, bu alanlarda yüksek sayıdaki öğrenci ve öğretim elemanının mesafeli etkileşimlerini sağlamanın mümkün olmadığı ve sonuç olarak bulaş riskinin yüksek olacağı Üniversitemiz uzmanları tarafından değerlendirilmiştir.
Bildiğiniz gibi dil öğrenimi sadece ders dinleyerek yeterli kazanım elde edilemeyecek, hangi eğitim yöntemiyle yapılırsa yapılsın aktif katılım ve etkileşim gerektiren bir süreçtir. Uzun yıllardır çok başarılı bir dil eğitimi süreci işleten Temel İngilizce Bölümümüz, pandeminin ilk zamanlarından başlayarak, pandemi koşullarına hızla adapte olmuş, bu etkileşimli süreci uzaktan yöntemlerle en etkin şekilde yürütebilmenin farklı kurum ve kuruluşlara da yol gösteren bir örneğini oluşturmuştur.
Bu temelde, sizlerin 2021-2022 Güz Dönemi içerisinde alacağınız hazırlık eğitimi de yüksek kalitede bir eğitim olacaktır. Bu süre içerisinde, eğitim sürecinde sizlere destek sağlayabileceğimiz konu ve durumlar olduğunda bizler de önceki pandemi dönemlerinde olduğu gibi sizlerin yanında olacağız. Buna ilaveten, hazırlık sınıfı öğrencilerimizin Güz Dönemimiz kapsamında yüz yüze eğitim alamayacak olmaları, yurtlara başvuru hakkı gibi çeşitli haklarını kullanamayacakları anlamına gelmemektedir. Yurt başvuruları siz hazırlık öğrencilerimiz için de geçerli olacaktır. Bu ve farklı destek imkanları hakkında açıklamalar ve yönlendirmeler ilgili birimlerimizce ilerleyen günlerde yapılacaktır.
Hazırlık sınıfımızın sevgili öğrencileri, Üniversite ortamı, kampüsü ve kampüsteki insan etkileşimi ile elbette çok daha anlamlı bir eğitim öğretim ve gelişim sürecinin yaşandığı özel bir ortamdır. ODTÜ Kampüsü hiç şüphesiz ki bizler için bu açıdan ayrı güzelliklere ve özelliğe sahiptir. Tüm öğrencilerimizin, özellikle de siz Üniversitemizi yeni kazanan öğrencilerimizin, bu güzelliklerden mümkün olan en kısa süre içerisinde yararlanması hepimizin gönülden isteğidir. Ancak, içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında, yukarıda bahsettiğimiz sebepler temelinde, Üniversitemiz lisans ve lisansüstü programlarında eğitim gören öğrencilerimiz için derslerin bir kısmını; hazırlık sınıfımızın ise tümünü yüz yüze eğitim sürecinin dışında bırakmanın tüm öğrenci ve mensuplarımızın sağlığını korumak için almamız gereken bir önlem olduğu ilgili birimlerimiz ve Senatomuzca yapılan çok boyutlu inceleme ve görüşmeler sonucunda belirlenmiştir.
Pandemi ile ilgili yaşadığımız güncel sorunların ortadan kalkmasını, Bahar Dönemi'nde, pandemi öncesi dönemlerimizde olduğu gibi tüm öğrencilerimizi sınıf ortamlarında yüz yüze etkileşim içinde eğitim öğretim hayatlarına devam etmeleri için Kampüsümüze çağırmayı umuyor; bu süreç içerisindeki sabrınız, soğukkanlı ve anlayışlı duruşunuz için teşekkür ediyor, sizlere sağlıklı ve başarılı bir akademik yıl diliyoruz.
Sevgilerimizle.
Rektörlük