2021-2022 Akademik Yılı Genel Bilgilendirme – 1
Sevgili Öğrencilerimiz,
Orta Doğu Teknik Üniversitesi kurulduğu günden bu yana bireysel, toplumsal, evrensel değerleri ve gelişimi önemseyen, sosyal sorumluluk bilinci oluşturmaya özen gösteren, bilimsel, teknolojik, kültürel, çevresel değişimleri yaratabilecek ve sürdürebilecek nitelikte, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bireyler yetiştirilmesine liderlik ve öncülük eden bir eğitim anlayışını sergileyen uluslararası bir yükseköğretim kurumudur.
Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan, ODTÜ’deki yüz yüze eğitime ve diğer uygulamalara yönelik yapılan, gerçeği yansıtmayan haksız yorumlar ile Üniversitemizin ilke, amaç ve duruşuna uymayan birtakım görüşler hakkında sizlere gerçek durum ve uygulamalar temelinde bilgi vermek isterim.
Derslerin İşleniş Şekilleri:
YÖK kararı doğrultusunda Üniversite Senatomuzca bölümler bazında çevrim içi derslerin en fazla %40 oranında olacağı kararı alınmış olup, bu karar tüm akademik birimlerimize iletilmiştir.
Bu bağlamda hangi derslerin çevrim içi, hangi derslerin ise yüz yüze yapılacağı bölümler tarafından belirlenmiştir. Rektörlük olarak temel yaklaşımımız bu dağılım yapılırken çevrim içi derslerle yüz yüze verilecek derslerin oranlarının her sınıf seviyesinde (1., 2., 3. ve 4. sınıflar) en az eşit düzeyde olmasının sağlanması iken, özellikle bazı yüksek öğrenci sayısına sahip bölümlerimizde bu oran sınıf kapasiteleri ve öğrenci sayıları gibi parametreler nedeniyle tam olarak sağlanamamıştır.
Derslik Düzenlemeleri:
Üniversitemizde yeni akademik yılın başlamasıyla birlikte hibrit ortamda verilecek dersler için amfilerde ve bölümlerimizde “hibrit eğitim sınıfları” oluşturulmaktadır. Bu sınıflarımızın kullanımıyla, yüz yüze yapılan derse o anda derslikte bulunarak katılamayacak olan öğrencilerimiz, derse uzaktan bağlanarak hem dersi takip edebilecek hem de sorularını öğretim üyesine ders sırasında iletebileceklerdir. İçinde bulunduğumuz aşamada hibrit eğitim sınıfları olarak düzenlenmesi tamamlanmış olan toplam 14 amfinin ve 5 dersliğin pandemi koşullarına göre toplam kullanım kapasitesi 1.561 kişidir.
Kafeterya Kullanımı:
2021-2022 Güz Dönemi ile birlikte kafeterya merkez binasında bulunan yemek salonlarının tamamı öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur. 11 Ekim 2021 itibari ile öğlen ve akşam yemeği hizmeti gel-al (bir ay süre ile) ve salon kullanımı olmak üzere iki tercihle sunulmaktadır. Tüm salonlarımızda aynı yemekler servis edilecek olup, yemek hizmeti sıcak yemek ağırlıklı olacaktır.
Kafeterya müdürlüğü bünyesinde yer alan bina ve salonlarımızda, masalar %50 kapasite ile iki kişilik çapraz oturma düzenine göre hazırlanmıştır. Akıllı kartlara para yükleme işlemi mobil uygulama üzerinden veya kiosklardan İnternet bankacılığına açık olan kartlarla yapılabilecektir ancak kiosklardan nakit para yükleme işlemi gerçekleştirilemeyecektir.
Yurtlar ve Çalışma Alanları:
8 Ekim 2021 tarihinde açılan yurtlarımızın pandemi koşullarının gerektirdiği hijyen uygulamaları tamamlanmış; genel kullanım alanları düzenlenmiş, gerekli uyarı ve işaretlemeler yapılmıştır. İki yurdumuzda oluşturulmuş olan karantina koridorlarının yanı sıra bir yurdumuz karantina yurdu olarak kullanılmak üzere tümüyle boş tutulmaktadır.
Puan sıralaması ile yurtlara yerleşen öğrenci sayısı bugün itibarıyla 2.039 olup ayrıca 549 öğrencimiz de Konukevine yerleştirilmişlerdir. Halen yurtlarımıza yerleşemeyen öğrenci sayısı 1.860’dır.
Yeni dönemle birlikte yurtlardaki çalışma alanlarının ve kütüphane rezerv bölümünün 24 saat süreyle açık olacağını, bölümlerdeki çalışma alanlarının ve dersliklerin kullanım süreleriyle ile ilgili düzenlemelerin ise bölüm başkanlıkları tarafından yapıldığını hatırlatmak isterim.
Yeni Yapılanmalar, Düzenlemeler ve Uygulamalar:
ODTÜ Ormanı içinde siz öğrencilerimize doğanın içinde keyifli çalışma mekanları sağlamak amacıyla Üniversitemiz A4 Kapısı yanındaki eski jandarma binası yerine inşa edilen Öğrenci Merkezi Binamızda aynı anda 300 öğrencinin ortak ve bireysel çalışmalar yapabileceği mekanlar mevcut olup, Öğrenci Merkezimiz 2021-22 Bahar Döneminde hizmete girecektir.
Üniversitemizde A1 Kapısı - A4 Kapısı arasındaki toplam 2.530 metre uzunluğundaki bisiklet ağına ek olarak, Pandemi döneminde, Batı Yurtları ile A2 Kapısı - A7 Kapısı arasında inşa edilen 3.630 metre uzunluğunda yeni güzergahlar ile toplam bisiklet ulaşım ağımız 6.160 metreye ulaşmıştır.
Yeni dönemin başlamasıyla birlikte gerekli akademik başarı ortalamasına sahip ve hiçbir disiplin cezası olmayan öğrencilerimiz kısmi zamanlı öğrenci asistanı olmak için https://ogrenciasistani.metu.edu.tr web adresinde yer alan süreçleri takip ederek başvuruda bulunabileceklerdir.
İçinde bulunduğumuz Pandemi döneminde siz değerli öğrencilerimizin kampüs yaşamına daha çabuk uyum sağlaması amacıyla hazırladığımız “Back to Campus” (https://backtocampus.metu.edu.tr/) web sayfamız yoluyla HES kodu uygulamaları, kampüs içi ulaşım detayları, Öğrenci İşleri, Sağlık ve Rehberlik Merkezi, Kütüphane, Kafeterya, Yurtlar ve Spor Tesisleri ile ilgili yeni düzenleme ve uygulamalar ile genel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sevgili Öğrencilerimiz,
Üniversitemizin en büyük gereksinimi olan yeni kafeterya binamızın da yapılması için İş Bankası ile görüşmelerimizin son aşamaya geldiği bilgisini sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Zorlu Pandemi süreçlerinin devam ettiği içinde bulunduğumuz dönemde siz öğrencilerimizin tüm enerjilerini akademik ve bilimsel çalışmalara yönelteceğine yürekten inanıyorum. 2021-2022 Akademik Yılının sizler ve tüm mensuplarımız için sağlıklı ve başarılı bir yıl olmasını diliyor, hepinize sevgilerimi sunuyorum.
Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök
Rektör